Alt om munnsår!

Munnsår.com

Herpes

Hva er herpes?

Herpes viruset er en veldig vanlig årsak til munnsår men ikke fullt så vanlig som mange tror. Herpes og munnsår er to tilstander som av mange brukes som en fellesnevner på munnsår noe som langt i fra er tilfellet. Begge tilstander gir munnsår men herpes er bare en av mange mulige årsaker til dette.

Flere typer Herpes!

Herpes Simplex som er den korrekte betegnelsen på herpesviruset er delt inn i to typer, type1 og type2. Type 1 varianten forekommer normalt på munnen mens type 2 varianten forekommer normalt på kjønnsorganene. Dette er imidlertid en regel med unntak da begge typene kan forekomme både genitalt og oralt men dersom den ene typen forekommer på "feil" sted vil utbruddet normalt bli mildere. Normalt vil du ha såpass mye antistoffer i kroppen dersom du er smitten av den ene typen at du ikke vil bli smittet av den andre typen. Igjen skriver vi her om en regel med unntak da det er fullt mulig å bli smittet av begge typer.

Herpes er en alvorlig sykdom for nyfødte!

Herpes kan være svært smertefullt men regnes som en relativt ufarlig sykdom. Herpes viruset kan imidlertid være veldig skadelig for nyfødte og man er derfor spesielt varsomme dersom mor er smittet genitalt før fødsel da spedbarn kan risikere alvorlige komplikasjoner som bl.a. blindhet og lungebetennelse.

Du blir aldri kvitt herpesviruset!

Når du først har fått munnsår som er forårsaket av herpes er dette et virus du vil ha i kroppen resten av livet. Det er imidlertid svært individuelt hvor ofte man får utbrudd og noen slipper unna med det ene utbruddet som kalles førstegangsutbruddet. Førstegangsutbruddet av herpes er imidlertid i de aller fleste tilfeller det kraftigste og mest smertefulle utbruddet og senere herpes utbrudd avtar ofte i styrke.

Herpes er ekstra plagsomt for dem med svakt immunforsvar.

For personer med nedsatt immunforsvar kan herpes smitte være svært plagsomt da det er vanskelig å bli kvitt utbruddene og de er gjerne ekstra kraftige. Dessuten kommer de i slike tilfeller veldig lett tilbake igjen. Personer med HIV/ AIDS infeksjon er et eksempel på personer som ofte er kraftig plaget av herpes infeksjon.

Symptomer på herpes!

Symptomer på munnsår som er forårsaket av herpes infeksjon er gjerne en brennende og prikkende følelse på leppen eller på slimhinnene inne i munnen. I denne perioden dannes det blemmer som til slutt sprekker. Når disse har sprukket kommer det smertefulle sår som normalt gror i løpet av en ukes tid og det oppstår ikke arr så sant man ikke har kloret mye på sårene. Vær oppmerksom på at sår rundt munnen kan forveksles med brannkopper.

Det finnes lindrende medisiner mot herpes!

For dem som er svært plaget av herpes utbrudd finnes det medisiner. Medisinene på markedet kan ikke gjøre deg immun mot herpes eller fjerne utbruddene. De aller fleste medisinene på markedet er laget med tanke på å forkorte og dempe ubehaget med en herpes infeksjon. Noe er reseptfritt mens andre medisiner trenger man resept for å få.


Copyrighted content. All Rights Reserved.