Alt om munnsår!

Munnsår.com

Afte

Hva er afte?

Afte, også kalt munnskjold, er en type munnsår som forekommer inne i munnen. Disse sårene er gulhvite blemmer med en normal diameter på 2-8 millimeter men de kan i spesielle tilfeller bli vesentlig større. Tilstanden er i utgangspunktet harmløs men smertefull dog skal man være oppmerksom på at gjentagende plager kan være symptom på mer alvorlige underliggende sykdom.

Afte kommer kun i munnen!

Sårene som oppstår ved afte kan komme i hele munnhulen inkludert på tunge, innside av kinn og i svelget. Selve plasseringen av slike sår er veldig avgjørende i forhold til hvor plaget du blir da enkelte plasser er mer smertefulle enn andre da disse hyppigere "forstyrres" av bevegelser i munnen i forbindelse med spising, tannpuss m.m.

Afte kan være symptom på mer alvorlige underliggende sykdommer!

Folk flest får normalt en eller to blemmer samtidig når de får utbrudd med afte, men i spesielle tilfeller kan antallet og størrelsen på disse være betydelig verre. I slike tilfeller er det fornuftig å oppsøke lege for å få lindrende medisner samt undersøke om det er underliggende sykdommer som forårsaker utbruddet. Flere relativt alvorlige sykdommer kan gi symptomer i form av afte utbrudd uten at man nødvendigvis bør få panikk av et utbrudd av den grunn.

Uklart hva som forårsaker afte!

Forskning har ikke avklart noen direkte årsak til afte men det antas at fysiske og psykiske belastninger kan fremme et utbrudd. Andre forhold som arv og miljøfaktorer antas også å spille inn på om man blir plaget av afte samt hyppighet og alvorlighetsgrad av slike utbrudd


Copyrighted content. All Rights Reserved.